Uddannelsen og apoteket
Uddannelsen og arbejdet på apoteket: En udfordrende oplevelse
Farmakonomuddannelsen og arbejdet på apoteket er generelt udfordrende, men der er væsentlige mangler i, hvordan uddannelsen er struktureret, og hvordan samarbejdet mellem skole og apotek fungerer. Kommunikation mellem de to parter er ofte utilstrækkelig, og selvom der er krav om, at man får tildelt en vejleder, kan denne vejledning være problematisk. Vejlederen kan mangle de nødvendige kompetencer, eller der kan ske hyppige udskiftninger på grund af opsigelser eller apotekets interne problemer. Dette skaber en ustabil ramme for eleverne.
Når elever har svært ved fagene eller eksamenerne, er støtten ofte begrænset. Apotekerne mangler ofte ressourcer, hvilket betyder, at eleverne skal jonglere fuldtidsarbejde med intensiv eksamensforberedelse uden tilstrækkelig støtte. Skolen vurderer uddannelsesforløbet udelukkende ud fra antallet af eksamensforsøg og dispensationsansøgninger, som er fastsat. Hvis man ikke består eksamenerne inden for de tilladte forsøg, mister man muligheden for at fortsætte uddannelsen, uanset hvor langt man ellers er nået.
En rød stjerne til uddannelsen
Jeg giver uddannelsen én rød stjerne, fordi der mangler hensyn til de farmakonomstuderende, som arbejder fuldtid ved siden af deres skoleforløb. Uddannelsen er opbygget sådan, at eleverne arbejder fuldtid på apoteket og deltager i skoleophold to gange om året. Eksamen er krævende, men det, man lærer på apoteket, er ikke altid relevant for eksamensforberedelserne. Dette skaber en kløft mellem teori og praksis.
Desuden er uddannelsens struktur kompleks, og forventningerne til eksamenerne uklare. Mange elever opgiver uddannelsen, fordi skolen har strenge krav til, hvordan eksamensopgaver skal besvares, især i den skriftlige del. Hvis man ikke opfylder disse krav, kan man ikke bestå.
Manglende støtte og konsekvenser for eleverne
Som farmakonomstuderende, der endnu ikke er færdiguddannet, har jeg selv oplevet disse udfordringer. På trods af at mit apotek ønsker, at jeg skal fortsætte som elev, er det skolens regler, der forhindrer mig i at færdiggøre min uddannelse. Jeg kunne ikke bestå førsteårseksamen inden for det tilladte antal forsøg, hvilket betyder, at jeg ikke kan fortsætte, selvom jeg har bestået andenårseksamen og gentaget året for at gå op til eksamenerne igen.
Skolens mangel på fleksibilitet og støtte skaber et pres, der kan føre til stress og dårligt psykisk helbred blandt eleverne. Uddannelsen prioriterer ikke elevernes trivsel og tilbyder ikke tilstrækkelig hjælp til dem, der kæmper for at forstå eller bestå.
Eksamensstruktur og arbejdstid
Uddannelsen består af seks eksamener i alt, samt flere tests, som skal bestås for at komme videre til næste år. På første år er der en skriftlig eksamen, på andet år en mundtlig eksamen, og på tredje år tre skriftlige eksamener, hvoraf en er et valgfagsprojekt, efterfulgt af en mundtlig eksamen.
Som elev har man én studiedag om ugen på apoteket, men i travle perioder som jul/nytår og sommermånederne juni/juli kan denne studiedag bortfalde. Når man ikke har studiedag, skal man arbejde fuldtid som en del af apotekets bemanding. Elevens rolle kan derfor opleves mere som en medarbejders end som en lærendes.
Man modtager en elevløn på 9.000-10.500 kr. efter skat afhængigt af, hvor langt man er i forløbet. Uddannelsen varer 2 år og 8 måneder, men kan forlænges betydeligt, hvis man ikke består eksamenerne. For eksempel kan sidste års eksamen føre til en forlængelse uden studiedage eller skoleophold, hvis den ikke bestås.
Praktik og arbejdsforhold
I løbet af uddannelsen skal man også finde et praktiksted og gennemføre to praktikforløb på hver to uger. Arbejdstiden på apoteket følger apotekets åbningstider, hvilket kan være krævende, da man samtidig skal læse intensivt, især op til eksamenerne.
Min egen erfaring har været præget af uheld med vejledere og arbejdsforhold, men mit sidste apotek var et sted, jeg var glad for. De ønsker fortsat at have mig som elev, men skolens regler forhindrer mig i at afslutte uddannelsen. Min dispensationsansøgning blev afvist, hvilket betyder, at mit forløb er gået tabt, selvom jeg kun mangler at bestå fem eksamener.
Konklusion
Farmakonomuddannelsen er en krævende uddannelse med alvorlige mangler i struktur og støtte. Elever risikerer at opleve unødigt pres og uretfærdige konsekvenser, hvis de ikke kan opfylde de strenge krav. Skolen bør fokusere mere på at hjælpe eleverne til at gennemføre deres forløb og sikre bedre samarbejde med apotekerne.